/

Backpacken Mexico: een rondreis van 3-4 weken

Oaxaca - backpacken Mexico

Backpacken in Mexico wordt steeds populairder. En terecht! Mexico is namelijk het ideale land voor de reiziger die alles wil: strand, actie, natuur, cultuur én goed uitgaan. Van bounty stranden tot aan vette canyons & van traditionele plekken tot aan hippe, verwesterde plekjes: het land van de taco’s heeft het allemaal. Als je niet uitkijkt verblijf je maanden in Mexico. Heb jij helaas geen maanden, maar wil je in 3 tot 4 weken backpacken de beste hoogtepunten meepakken? Lees dan verder. Wij geven je hier een reisroute die verder gaat dan Yucatan.  De mooiste plekken van Mexico liggen op je te wachten! 

Oaxaca - backpacken Mexico

De ultieme reisroute door Mexico

Wil je het echte Mexico ontdekken? Dan moet je verder gaan dan Yucatan. Dat is precies wat wij deden. Wij combineren het Caribische Mexico met het traditionele Mexico: van Oaxaca tot Cancun. De ideale route wanneer je voor langere tijd op vakantie gaat, of gaat backpacken. Dit is haalbaar in 3 weken. Maar wil je lekker ontspannen en af en toe wat langer blijven hangen? Dan kom je met 4 weken toch echt beter uit.

PS. Je kunt dit natuurlijk ook omdraaien en beginnen in Cancun.  Vergeet hierbij niet om rekening te houden met het klimaat per regio. 

Oaxaca 

Deze gekleurde stad is omringd door bergen, wat voor geweldige doorkijkjes zorgt. Hoewel er in de stad zelf niet heel veel bijzondere bezienswaardigheden zijn, is het toch een echte aanrader. Deze plek is namelijk mega veelzijdig. Aan de ene kant heb je arme wijken, waar je het traditionele Mexico (letterlijk) kunt proeven. Maar je hebt ook gedeeltes die rijkdom uitstralen. Hoewel het nog niet ontdekt is door het massatoerisme, vind je hier hippe eettentjes en winkeltjes in overvloed. Over eettentjes gesproken: Oaxaca staat bekend als de culinaire hoofdstad van Mexico. Een van de leukste activitieiten in Oaxaca is dan ook eten en drinken. Breng een bezoekje aan de foodmarket, Mercado de 12 Noviembre en probeer zo veel als je kunt. Duik een van de velen gezellig Mezcal barretjes en get a taste of the real Mexico.

‘Mezcal is een typisch Mexicaans drankje. Het is familie van Tequila.’

Backpacken Mexico - Oaxaca

Daarnaast is Oaxaca het ideale startpunt voor leuke tripjes: 

  • Hierve el Agua: een van de minder bekende bezienswaardigheden Mexico 
  • Mezcal proeverij
Aantal dagen: 2-4 

Puerto Escondido

In tegenstelling tot de stranden van Yucatan, is Puerto Escondido nog niet zo populair onder de Amerikanen. Puerto Escondido is de plek waar vooral backpackers en surfers samenkomen. En dat zorgt voor een heerlijk, ongedwongen sfeertje. De stranden zijn prachtig en de vibe is top. Een heerlijke tussenstop dus en al helemaal als je van surfen houd!

Aantal dagen: 3-4 dagen om goed tot rust te komen (en te surfen of een feestje mee te pakken)

Backpacken Mexico: Puerto Escondido

San Christóbal delas Casas 

Als je in Mexico gaat backpacken, mag je dit stadje niet overslaan. Het ligt afgelegen midden in de bergen van Chiapas: de armste regio van Mexico. Dat de mensen hier niets hebben, lees je aan alles af. Maar gelukkig is de stad ook enorm gezellig. Iedereen – van local tot backpacker – zit ‘s avonds in de hoofdstraat onder een dekentje of met een jas aan te terrassen. San Christobal is de perfecte plek om een avondje goed door te halen.

Er hangt een vibe in San Christobal, die met geen enkele andere plek te vergelijken is. Je ziet overal gekleurde huizen, vol met de coolste street-art. En dat met de bergen op de achtergrond. Dit, in combinatie met het koudere weer, het grote aantal backpackers en fantastische street art – zorgt voor een aparte vibe. San Christobal is dan ook niet te vergelijken met andere plekken in Mexico. Omdat de stad zo hoog ligt, is het afgezonderd van zo’n beetje alles. En dat zorgt voor een hele sterke cultuur. Je ziet dit ook terug in het uiterlijk en het geloof van de mensen.

Leuke uitstapjes vanuit hier:

  • Sumidero Canyon: je hoort hier nooit iets over. Maar wát is dit vet. Het doet zeker niet onder aan de Grand Canyon. Dit is een van de mooiste plekken  van Mexico. 
  • San Juan Chamula: is een nabijgelegen dorpje waar men ontzettend gelovig is. En niet zomaar gelovig: een mengeling van katholicisme en bijgeloof. In de plaatselijke kerk worden geesten uitgedreven. No joke. 


Dagen: 2-3 dagen. Ga je ook flink stappen? Reken dan met 3-4 dagen zodat je ook nog een beetje kunt uitbrakken.

Backpacken Mexico

Palenque 

Next stop: de jungle. Deze afwisseling maakt je reis door Mexico compleet. Hier ga je heen voor de natuur en de Maya tempels. Je wordt wakker met het geluid van brulapen en gaat op pad: op naar de tempels. Ik hoor je denken: ‘nog meer tempels? Chichen Itza is wel genoeg’.  Maar geen zorgen, deze tempels zijn écht anders. Ze liggen midden in het woud, waardoor je het gevoel krijg alsof je in Jungle Book bent gestapt. 

Dagen: 1-2 dagen

Backpacken Mexico - Palenque

Bacalar

Bacalar staat ook wel bekend als de Mexicaanse Malediven. Het Mexicaanse dorpje dankt deze naam aan de 7 kleuren in het heldere water van de lagune. Veel mensen komen hierheen om te suppen en te genieten van de Mexicaanse keuken. 

Dagen: 2 dagen 

Tulum

Vraag tien random reizigers of Tulum het bezoeken waard is en je krijgt tien keer een ander antwoord. Wij maakten een rondreis door Mexico van 3 weken kozen uit tijdsoverweging ervoor om Tulum over te slaan. Heb je langer de tijd? Dan zouden we zeggen ‘porque no?’ 

Dagen: 3 dagen 

 

Valladolid 

Dit kleine stadje in Yucatan heeft een echte Caribische vibe: felgekleurde huisjes, koloniale gebouwen, muziek en eten op straat. Qua eten zit je hier ook goed: in de Mexicaanse restaurants proef je de traditionele keuken van Yucatan en de Maya bevolking. Het stadje zelf is al een hoogtepunt op zich, maar de dichtbijgelegen cenotes maken het echt speciaal. Vanuit Valladolid ben je binnen een mum van tijd bij de meest prachtige grotten gevuld met zoetwater. Zo zijn bijvoorbeeld cenote Oxman en Samula fantastisch. 

Backpacken Mexico - Valladolid
Valladolid - bestemmingen Mexico
backpacken Mexico - Cenote

Isla Holbox 

Isla Holbox is een typisch tropisch eiland. Voorheen was dit nog de onontdekte parel van Mexico. Om eerlijk te zijn, gaat die vlieger niet meer op. Maar het is en blijft een heerlijk eiland. Het heeft hagelwitte stranden, mooie zee, palmbomen en heeeel veel hippe restaurants. Ga je voor luxe, voor Mexicaans met een vleugje Westers en voor leuke feestjes? Dan moet je op Isla Holbox wezen. 

Aantal dagen: 3-4

Tip: Dit is de perfecte plek om te leren kitesurfen

Isla Holbox - hoogtepunten Mexico
Isla Holbox - Hoogtepunten Mexico

Geef een antwoord

Your email address will not be published.

Previous Story

Stage lopen in New York