/

Stage lopen in New York

Stage lopen in New York - Odilon ging je voor

Stage lopen in New York: wie wil dat nu niet? Zo dacht Odilon er ook over. Zij vertrok op haar 20e een half jaar naar New York voor haar buitenlandse stage. Ze vertelt ons hoe dit voor haar was. Wil jij ook ooit stage lopen in New York? Lees dan hier over haar ervaringen zodat je weet wat je kunt verwachten!

Stage in New York
bridge, usa, new york city-4433114.jpg

Stage & wonen in New York – hoe is dat?

Super vet, uitdagend, onwijs duur, onvoorstelbaar en soms best moeilijk. Maar vooral een once in a life-time opportunity. Een aantal jaar geleden liep ik stage bij The Flatiron Room. Dit was een whisky venue in the Flatiron District. Ik hielp met het organiseren van whisky events, proeverijen en met de marketing. Ik kan me nog herinneren dat ik op de 1e dag met klamme handjes op de deur klopte. Ik besefte me dat ik helemaal alleen, aan de andere kant van de wereld was. Ik had geen flauw idee wat ik moest verwachten. Hoe zou het zijn? Wat stond me te wachten?

De stage zelf stelde niet zo veel voor. Het bedrijf was heel vet, maar de werkzaamheden waren minder. En ja hoor: de clichés bleken te kloppen. Ik hoefde dan misschien niet elke dag koffie te halen, maar ik werd wel degelijk gebruikt voor andere hersenloze klusjes. Maar ‘ach’ – dacht ik – ‘wat wil je, je woont in fucking New York’. Ik werkte bij een tof bedrijf, had een leuk team en een fantastische medestagiaire – die ook nog eens een goede vriendin werd. Ik heb zo onwijs veel geleerd en genoten van de hele ervaring. En dat woog 100% op tegen de minder leuke kanten van de stage. 

Hoe kun je een stage vinden in New York?

Ik moet bekennen dat dit voor mij verrassend makkelijk was. Je moet gewoon net geluk of de juiste ingang hebben. Iemand van m’n studie had eerder bij the Flatiron Room stage gelopen. Hij kwam destijds hierover vertellen tijdens een voorlichting dag, waarna ik contact met hem opnam. Zo is het balletje gaan rollen. Hij introduceerde me bij het bedrijf. Vervolgens hoorde ik maanden langs niks meer, waardoor ik op zoek ging naar een stageplek op andere bestemmingen. Totdat ik ineens, nietsvermoedend een telefoontje kreeg: ze hadden interesse en wilde me een contract aanbieden. Ik weet nog dat ik dacht: ‘holy shit, ga ik echt naar New York  verhuizen?’. Om eerlijk te zijn geloofde ik het pas toen ik de eerste voet in m’n nieuwe kantoor zette. Ik wist namelijk als geen ander hoe moeilijk het is om een buitenlandse stage te vinden. Laat staan een in New York. 

Mijn tip aan iedereen die hier ook van droomt, is dus om het gewoon te doen. Niets is onmogelijk. Er zijn sites die je helpen bij het vinden van een stage in New York. Bekijk deze vacatures. Maar maak ook vooral gebruik van je netwerk. Spread the word. Zet het op alle social kanalen, vraag je ouders en vrienden om mee te denken en durf vooral. Iedereen kan stage vinden in New York. Je moet er alleen gewoon 100% voor gaan.

hudson river, manhattan, sunset-6968362.jpg

Hoe is het om te wonen in New York?

Wonen in New York is nergens mee te vergelijken. Ik ben zelf opgegroeid in een klein dorp en woonde voordat ik vertrok nog in Tilburg. Het contrast was enorm dus. De stad is intens groot en erg vermoeiend in het begin. Je loopt elke dag minimaal 5 kilometer en krijgt contact prikkels. Overal om je heen gebeurt er iets. Dag in, dag uit. Maar ik genoot er enorm van. De stad leeft. Je ziet mensen dansen bij het optreden van een straatmuzikant, jong en oud chillen in een van de vele parken en zakenmensen met koffer naar kantoor haasten. O ja, en dan heb je nog de toeristen. Hordes toeristen die áltijd in de weg lopen. Maar goed dat hoort erbij. Elke wijk is compleet anders. Zo is Williamsburg super creatief en inspirerend, terwijl the Upper East Side onwijs duur en chique is (duh). Ik vond het heerlijk om in de weekenden door de verschillende wijken te struinen en altijd weer wat anders tegen te komen. 

Verder vond ik de New Yorker over het algemeen super aardig. Dat was ik als nuchtere Hollander niet gewend. Wel is de stad zo groot, dat het moeilijk kan zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Iedereen is heel erg met z’n eigen ding bezig. Daarom zou ik wel aanraden om te kijken naar een huisvesting waar je ook anderen ontmoet. Zelf woonde ik bijvoorbeeld in The Webster Apartments: een residentie voor vrouwen. Ik heb zo ongeveer een rib moeten verkopen om een piepklein kamertje te krijgen. Maar dan zat ik wel in hartje Manhattan tussen allemaal andere meiden die van mijn leeftijd waren en ook graag nieuwe mensen wilde leren kennen. Je hebt meer van dit soort wooninitiatieven. Het is best duur (neem dit mee in je budget), maar het is het wel dubbel en dwars waard.

The Webster - dakterras

Hoe zien je dagen eruit?

Elke werkdag begon bij een ontbijtje in de dining room van de Webster. Ontbijt zat bij het wonen inbegrepen, dus dat was al weer een zorg minder. Nadat ik de oatmeal of American pancakes achter m’n kiezen had, liep ik 20 minuutjes vanuit m’n woning naar the Flatiron District. Onderweg kwam ik langs Madison Square Garden en Empire State Building. Niet verkeerd hè? 

In de zomer maakte ik na een werkdag nog wel eens een omweg. Dan ging ik chillen in een parkje om te genieten van de zon en de sfeer om me heen. 

 

Buitenlandse stage New York

Toen de koudere dagen aanbraken, sloot ik een sportabonnement af. Zo ging ik vaak na werk eerst even thuis eten, om vervolgens met vriendinnen naar de gym te gaan. Onderweg naar huis was het soms nog erg verleidelijk om een paar pitstops te maken bij de 100en winkels die op m’n route lagen. 

Anyway, doordeweeks bestonden m’n dagen voornamelijk gewoon uit werken – sporten – eten en soms shoppen dus. Maar de weekenden zagen er natuurlijk anders uit. Eigenlijk ging ik elk weekend wel erop uit voor sightseeing. Het fijne van wonen aan New York: je bent nooit uitgekeken. In het begin bezochten we sportwedstrijden en gingen we naar Central Park. Toen we de bekende dingen uitgespeeld hadden, gingen we naar een gospelmis in Harlem, trokken we cupcakes uit een ATM of  bezochten we Coney Island. Dingen die je niet zo snel doet in een stedentrip van vijf dagen. Soms gingen we met de hele groep brunchen, lunchen of uiteten en soms ging ik alleen op pad om de stad te ontdekken. De weekenden waren helemaal perfect als we op stap gingen. Daar lees je hieronder meer over. 

Stappen in New York 

Hoe is dat nou; op stap gaan in New York? Ik kan daar geen volledig antwoord op geven. Ik was namelijk pas 20 toen ik er woonde en zoals je weet, mag je in Amerika vanaf je 21e pas drinken. Één ding is zeker: de Amerikanen zijn rete streng. Ik kon niet spontaan een kroeg in duiken en een biertje drinken. Hoewel dat een gemis was, ben ik alsnog niks tekort gekomen. Ik ging namelijk met promotors op stap. En dan ook echt naar de beste clubs. Hoe dat werkt? 

 

Als je met een promotor op stap gaat, ga je naar de duurste, hipste clubs. Je komt gratis binnen, krijgt een tafel en de flessen drank staan voor je klaar. Nu hoor ik je denken: ‘what’s the catch?’. Het klinkt erg fout. Maar het systeem werkt als volgt: promotors hebben deals met clubmanagers. Zij brengen leuke meiden binnen en in ruil daarvoor krijgen ze geld en gratis drank. Als er genoeg leuke meiden binnenstaan, zijn alle mannen bereid om een veel te hoog bedrag neer te leggen om óók binnen te komen. Ik weet het: het is een verknipt systeem. Maar op die manier kwam ik binnen en zag ik de vetste clubs van New York: PhD, the Gold Bar, Avenue en ga zo maar door. Dit waren de leukste avonden, die m’n stagetijd echt helemaal af maakte.

Stappen New York - PhD Rooftop Bar New York

Al met al heb ik een geweldige tijd gehad. Soms was het zwaar, omdat je als stagiaire nu eenmaal niet zo veel voorstelt in New York. Ook was het belachelijk duur. Ik raad iedereen aan om hier rekening mee te houden. Maar als je mij vraagt of het de moeite waard is, dan zeg ik ‘ja’. Pak je kans en ga het doen. Dit is een ervaring die je nooit meer vergeet! 

Previous Story

Highlights Peru

Next Story

Backpacken Mexico: een rondreis van 3-4 weken